Niels Bach Agerholm [22883] 4151
- Født: 18 Jan. 1911, Skinnerup Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt 4151
- Dåb: 19 Feb. 1911, Skinnerup Kirke
- Ægteskab (1): Anna Elisabeth Bak [22882] den 22 Maj 1941 i Hillerslev Kirke
- Død: 24 Apr. 2012, Skinnerup Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt i en alder af 101 år
- Begravet: Apr. 2012, Skinnerup Kirkegård
Notater:
Boede Kongemøllevej 7, Skinnerup.
Artikel i Nordjyske i anledning af hans 100 års fødselsdage i 2011: Født før Første Verdenskrig har Niels Agerholm oplevet det meste af 1900-tallet - og påvirket udviklingen i bl.a. sogne- og menighedsråd. Tirsdag 18. januar fylder fhv. gårdejer og fhv. sognerådsformand Niels Agerholm, Kongemøllevej 7, Skinnerup, 100 år. Fødselsdagen fejres med brunch på Nors Kro på dagen. Niels Agerholm er Skinnerups ældste indbygger, og han har været en offentlig person i mange år. De offentlige hverv lå især i sognerådet og i menighedsrådet. Som han husker 1900-tallet, gik de største skillelinjer i menighedsrådet, hvor kampen stod mellem Indre Mission og Folkekirkelig Fællesliste. Niels Agerholm var valgt på den sidste, som lykkedes med at holde flertallet på tre ud af fem igennem den snes år, han var med. Sognerådet kom han med i 1943 for Venstre og sad frem til 1966, hvor kommunesammenlægningen var i sigte - de sidste 11 år som formand. Kun Venstre og Konservative var repræsenteret i Skinnerup Sogneråd, så der var ikke den store ideologiske kamp. Som det var sædvane i tiden var Niels Agerholm også aktiv i andre bestyrelser, bl.a. var han i bestyrelsen for Thisted Andelsmejeri, som han var med til at føre frem til den første fusion. Det, der blev til Mejeriselskabet Thy.
Karbidlygter og spansk syge Født - som han er - før Første Verdenskrig husker Niels Agerholm enkelte ting fra denne første store krig. Petroleum kunne man ikke få, så karbidlygter (hvori calciumkarbid og vand bringes til at reagere under dannelse af acetylen, som antændes og lyser med et kraftigt hvidt skær, red.) var eneste mulige lyskilde i de år. Han husker også, at han i 1. klasse sammen med kammeraterne var med til at synge ved den takkegudstjeneste, der blev holdt i kirken efter våbenstilstanden 1918. Niels Agerholm husker endelig fra samme år den spanske syges hærgen. Det var en influenzapandemi, hvis spredning - og eventuelt også mutation - blev fremmet af krigens massive troppekoncentrationer og -bevægelser over store dele af Europa. Konfirmeret blev han 1925 og blev hjemme på gården, hvor han arbejdede frem til, han i 1974 overdrog den til sønnen Mads. Kun afbrudt af vinteren 1929-30, hvor han var på Uldum Højskole.
Landbrugskrise og ny krig Niels Agerholms far var ikke rigtig rask, og han døde 1934. Da var den værste landbrugskrise ved at være overstået. Nu gik det fremad, selv om der var store begrænsninger på landbrugets muligheder. Til gengæld sikrede leveringsrationeringen bedre priser, hvor et slagterisvin i løbet af 1930'erne steg fra 36 kr. til 80 kr., husker han. Gården i Skinnerup, som Niels Agerholm overtog ved farens død, hørte til "i den større ende" af de lokale med 18 malkekøer og en årlig leverance af omkring 100 slagterisvin. Dertil startede Niels Agerholm så med at avle kartofler, som han solgte til private og en enkelt frugthandler i Thisted. Anden Verdenskrig var ikke specielt hård ved Skinnerup, men til gengæld husker Niels Agerholm tydeligt krigsårene enorme transporter til og fra fæstningsarbejderne ved Hanstholm, som jo gik gennem sognet. Forsamlingshuset var taget af tyskerne. Der var rationeringer, mørklægning og generel utryghed. Til gengæld var der gode priser på landbrugets varer, men intet at købe. Sognerådet skulle udarbejde en evakueringsplan for det tilfælde, at det kom til egentlige krigshandlinger. Men social nød var der ikke. En af de Thistedbetjente, der gik under jorden, da tyskerne tog det danske politi 19. september 1944, blev derefter karl hos Niels Agerholm, som i forvejen havde en karl, der var med i en af modstandsfolkenes modtagegrupper for våben fra Storbritannien. Så han kendte til, hvad der foregik, men var ikke selv aktiv. Niels Agerholm giftede sig 1941 med Elisabeth Bach fra Skovsted. De fik tre døtre og en søn. 10 børnebørn og ni oldebørn er det også blevet til. For ham var det et stort slag, da hun døde 1998, men han klarede sig igennem med støtte fra familie og venner, fortæller han. I dag klarer den nu næsten 100-årige sig med lidt hjælp fra kommunen og frostmad.
Niels blev gift med Anna Elisabeth Bak [22882] [MRIN: 8320], datter af Rasmus Bak [22824] og Petrea Pauline Pedersen [22825], den 22 Maj 1941 i Hillerslev Kirke. (Anna Elisabeth Bak [22882] blev født den 9 Jan. 1919 i Skovsted, Hillerslev Sogn, Hillerslev Herred, Thisted Amt,4151,14404 døde den 21 Okt. 1998 i Skinnerup Sogn, Hundborg Herred, Thisted Amt og blev begravet i 1998 i Skinnerup Kirkegård.)
|